Дейности

21 Ноември2023

Факли засветиха по вечерните улици на Търговище

Факли засветиха по вечерните улици на Търговище. Пламъчетата, носени учителите от Първо СУ „Свети Седмочисленици”, очертаха пътя от старото Славейково училище, където започва модерното образование в града през 1863 г, до сградата, където днес обучението се води по най-модерен и иновативен начин.

Внушителното факелно шествие постави началото на поредица от събития, с които училището отбелязва 160 години от основаването си.

Карето от учители, пренасящи огъня на познанието и приемствеността, предизвика възторг сред търговищенци. В редиците спонтанно се включиха ученици и граждани, желаещи да изразят съпричастието си към празника.

Преди да поемат по пътя, учителите разгледаха експозиция в музея, посветена на училище „Свети Седмочисленици”. По време на кратката беседа д-р Тоня Любенова и Николай Ставрев представиха няколко от многото интересни факти, които открили по време на работата си. Оказва се, че училището е първото в България, за което, още с идеята за изграждането му, е решено да бъде наречено на просветителите Свети Седмочисленици. Освен това, през годините сградата е използвана за много неща, включително болница и казарма. Първото знаме на училището е осветено през 1940 г. и на церемонията официален гост е лично министър-председателят на България проф. Богдан Филов.

Новата сграда в парка „Борово око“ е завършена през 1951 г., като строежът й продължава повече от десет години. Отваря врати през януари и, в тежката зима, учениците и учителите пренасят на гръб цялото училищно оборудване.

Неизброими са интересните факти, свързани с училището през огромната му история, а от музея са ги събрали в книга.

  

Back to Top