Дейности

01 Декември2023

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции се провежда днес в Първо СУ „Св. Седмочисленици“. Инициативата е по повод днешния Световен ден за борба с това заболяване, който тази година е под наслов „От теб зависи“. Организатори са ученическият съвет на Първа гимназия и РЗИ – Търговище.

В рамките на кампанията се провеждат дискусионни срещи, обучения, анкети, мултимедийни презентации и др.

„Целта е да дадем малко повече информация на учениците, за да могат да разберат колко опасна и коварна е тази болест“ – коментира ръководителят на ученическия съвет г-жа Светла Радева. „И макар че в световен мащаб заболяването е отнело живота на милиони, посланието, което се опитваме да отправим с различните инициативи и кампании, посветени на този ден, е че днес ХИВ/СПИН не означава смъртна присъда“ – допълни Радева.

През целия ден в медицинския кабинет на училището се разпространяват информационни материали, презервативи, тениски, шапки и червени ленти в знак на съпричастност към засегнатите от болестта. Специален гост в часовете по биология и здравно образование на гимназистите бе експертът от РЗИ – Търговище Валерия Стойнова.

  

Back to Top