Дейности

04 Декември2023

Обучения по медийна грамотност започнаха в Първа гимназия

Поредица от обучения по медийна грамотност започнаха в Първо СУ „Свети Седмочисленици“. Дейностите са част от съвместните инициативи на Информационен център "Европа Директно - Шумен" и посланиците на Европейския парламент от Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище.

Целта на обученията е да развият критическото мислене на учениците, така че те да могат сами да подбират, обработват и създават информация. В първия модул, посланиците на ЕП, в ролята на водещи, поставиха фокус върху разпознаването на фалшивите новини. Те обясниха, че днешните ученици са емоционално ангажирани в социалните мрежи и там често стават жертви на дезинформация.

„Общуваме предимно през социалните медии, използваме Instagram, където е трудно да проверим фактите и да вземем информирано решение. Понякога разбираме, че са ни подвели, но не знаем как да потвърдим или отхвърлим информацията, която е стигнала до нас“ - каза Светимира Петрова – младши посланик на ЕП. „Затова заложихме на грамотността – не правописна или четивна – на тях ни учат в училище, а на медийната грамотност и критическото мислене. Това са теми, които ни вълнуват, но в училище няма предвидени часове за тях.“ – допълни тя.

За да проверят доколко ефективно е било обучението, водещите бяха подготвили различни казуси, по които гимназистите да разсъждават и да подхождат критично към информацията. 

  

Back to Top