Постижения

06 Декември2023

Участие в Национален есенен турнир по ИТ „Джон Атанасов“

Шестима ученици от I СУ „Св. Седмочисленици“, водени от двама учители, взеха участие в Национален есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов". Събитието се проведе в Национален СТЕМ център София в периода 01-03 декември 2023 г. Организатори са МОН, РУО – София-град и 122 ОУ „Николай Лилиев”, гр.София.

Седмокласниците Къванч Османов, Джансу Фикретова, Теодора Долапчиева и Димитър Ангелов участваха в категория Мултимедийни проекти. Технологиите, които използваха, са MS PowerPoint, Scratch, Python и др.  Ръководителят на учениците, г-жа Димана Петрова, провежда допълнителна подготовка с тях в група за занимания по интереси “Дигитална работилница”.  

Гимназистите Белис Алиосманова и Стефан Петров от XI А клас, профил Математически, в екип участваха в категория Разпределени приложения. За проекта си ползват технологиите Java, Spring Boot, MySQL, React, TypeScript, Sass, HTML5 и др. Двамата не се задоволяват само с училищните знания по програмиране, а самостоятелно, както и чрез дигитални организации,  разучават програмни инструменти, използвани от софтуерните компании. В училище участват в клуб „ИТ Академия“ по проект Образование за утрешния ден с ръководител г-жа Фирдес Рушудова.

„Това участие в турнир „Джон Атанасов“ бе първо за нашите възпитаници. Бе предизвикателство да научават повече и да създават по-интригуващи проекти, които да представят по-уверено и въздействащо. Съизмерихме се с най-добрите ученици от цялата страна. Постигнахме резултати над средното ниво. Получихме много добри отзиви от журито, а също и полезни препоръки за по-нататъшно развитие на проектите.“ – сподели г-жа Рушудова.

„Вдъхновихме се и сме амбицирани да продължаваме с участия в състезания по ИТ. Изказваме благодарност на ръководството на I СУ за подкрепата на нашите талантливи деца.“ – допълни г-жа Димана Петрова.

  

Back to Top