Дейности

22 Декември2022

Шестокласници работиха по проект за красотата на родината

Тази година шестокласниците от четирите паралелки в Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ работиха по традиционния вече проект „Родното е красиво“. Идеята е провокирана от темата за красотата на природата и влиянието й върху човека, застъпена в творбите, изучавани по литература.

Целта на поставените задачи беше децата да преоткрият природата, докосвайки се до нея отново. Те имаха възможност да избират едно от четири направления за реализация на проекта: ЗD или 4D макет на природен обект; снимки на природни обекти,  подчинени на дадена тема, които да подредят в презентация и да им сложат метафорични заглавия; стихотворение или друг художествен текст , вдъхновен от красотата на природата или проучване за творец, който е бил вдъхновен от красотата на природата.

Учениците работиха два месеца и преди коледната ваканция презентираха направеното от тях, като подредиха изработените проекти във фоайето на четвъртия етаж. Някои от децата написаха стихотворения, други направиха проучвания за български поети и художници.

„В продължение на няколко часа попаднах в един свят на красота, креативност и вдъхновение. Видях творческия потенциал на много деца, за които българският език е труден, а литературата не е чак толкова интересна. Бях приятно изненадана как уверено и свободно представяха идеите си, споделяха впечатления от творческия процес и неговата реализация. Всичко направено ми донесе истинска радост и всяка от  работите на децата за мен е като коледен подарък.“ – сподели Цветелина Досева, ст. учител по български език и литература. Тя благодари на децата и им пожела весели празници.

„Благодаря ви, деца, че сте толкова прекрасни, умни и креативни. Благодаря ви, че работим заедно и моите идеи са вдъхновение за вас, а вие сте вдъхновение в моята работа. Благодаря ви, че сте наши ученици и създавате толкова красота с младите си умове и сръчните си ръце. Весела Коледа и успешна нова година на всички!“.

  

Back to Top