Добри практики

27 Април2023

Жените в историята бяха тема на конференция в Първо СУ

Първо СУ „Свети Седмочисленици” беше домакин на седмата регионална ученическа конференция „История и памет”. Основният акцент падна върху нежния пол, което се забеляза още в темата: „Другият прочит на миналото. Жените в историята”.

По време на откриването, домакините от Първа гимназия подчертаха, че темата за жените в историята е една от енигматичните. Често оскъдните извори не дават възможност да добием представа за значимостта на делата им. Друг път им се отрежда второстепенно място.

Във форума участваха 40 ученици от 11 училища в областта. Разработките бяха 20, разделени в три категории – есе, мултимедийна презентация, филм или клип. Гост на конференцията беше д-р Тоня Любенова – Иванова от РИМ Търговище.

От Първо СУ участваха три момичета. Гергана Захариева и Джансу Фикриева от шести клас представиха авторски филм за Мария – Луиза Досева – първата българска архитектка, която е родом от Търговище.

Ния М. Александрова от девети клас представи мултимедийна презентация за Царица Елеонора – „Коронованият ангел на България“. Ръководители на екипите бяха Георги Марков и Кремелита Бонева, учители по история и цивилизации.

„Поздравяваме нашите ученици. Те се представиха на необходимата висота и показаха много знания, с които заслужиха овациите на присъстващите” – сподели след конференцията Бонева.

Тя обясни, че за успеха на разработките допринесла изследователската дейност на учениците и материалите, предоставени им от РИМ – Търговище в лицето на д-р Тоня Любенова – Иванова, както и съгласието на Неда Антонова – писател и автор на книгата за Царица Елеонора Българска.

„Представените разработки показаха желанието на учениците да влязат в ролята на изследователи, да прочетат документи, да намерят стари снимки и спомени, които да опишат, анализират и да им дадат гласност.” – допълни още Кремелита Бонева.

Всеки екип показа малко познати факти и исторически извори, което издигна мероприятието на високо ниво – такова каквото е достойно за Първо СУ „Св. Седмочисленици”.

Връзки към разработките на участниците от Първо СУ "Св.Седмочисленици":

Първата българка архитект - Мария-Луиза Досева 

Царица Елеонора – първата царица на Третото българско царство

Връзки към разработките на участниците от ПГИИ "Джон Атанасов" - Търговище:

http://www.pgii-targovishte.com/

 

Back to Top