Дейности

02 Декември2022

Ученици разкриха „Мистерията на изкуствата”

Седем ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” и двама техни връстници от Велики Преслав разкриваха мистерията на изкуствата. Това стана по специален проект на програма „Еразъм+”, а домакин на събитието беше немския град Бабенхаузен.

Проектът събра участници от България, Турция, Латвия и Германия. В продължение на осем дни младите хора усъвършенстваха уменията си в различни направления на изкуството и опознаваха културите си.

През всеки един от дните учениците се занимаваха с различни изкуства. Например през един от дните учениците, разделени по групи, трябваше да направят кукли. Те избраха обикновени чорапи и други подръчни средства. След това задачата беше да напишат сценарий за представление и в края на деня да го представят пред останалите участници.  През другите дни интерпретираха различни социални проблеми с помощта на оригами, ролеви игри и т.н.

По регламент имаше и културни вечери, в които участниците представяха държавите си. Запознаваха останалите с културата, традициите, кухнята, природата, историята и т.н. Българската вечер премина с изключителен успех. Нашите участници посрещнаха гостите си с хляб и мед, а след това накратко им разказаха историята, за някои по-значими открития направени от българи (за първия компютър на Джон Атанасов, за електронния часовник на Петър Петров, за телефонния секретар на Асен Йорданов, за космическата храна и т.н.) Кулминацията обаче настъпи с демонстрацията на българските хора и ръченици. В края на вечерта всички хапнаха лютеница, сирене, суджук. Пиха сок от бъз и се почерпиха със сладки. За гостите на българската вечер имаше и подаръци – козметика от Българска роза. Събитието приключи с право хоро, в което се включиха всички.

Проектът се реализира от фондация OpenSpace, в сътрудничество с UGEP.   

   

 

 

Back to Top